Clinica

cmdi66 DE ANI DE ACTIVITATE IN CLINICA DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA DIN TARGU MURES

Prin decizia 455/2000 a DSP Mures si a Spitalului Clinic Judetean seful clinicii este Prof. Dr. Buruian Mircea.

 

În cadrul Clinicii de Radologie incepand cu 1947 s-a instituit serviciul de garda cu medic si cadru mediu pentru asigurarea examinarilor de urgenta in regim non-stop.

 

Temele de cercetare stiintifica ale disciplinei de-a lungul anilor au vizat aspecte foarte diverse dupa cum se poate vedea mai jos:

 

– evaluarea rezultatelor obtinute prin Roentgen-terapie conventionala si izotopi radioactivi in epitelioame,
emangioame si melanoame ale pielii si mucoaselor;
–  descoperirea afectiunilor gastrice survenite dupa interventii chirurgicale pentru ulcere benigne gastroduodenale prin investigatii radiologice;
– aportul examenului histero-salpingo-grafic in diagnosticul pozitiv al cauzelor de sterilitate primara si secundara;
-evaluarea CT a urgentelor medicale si chirurgicale in cadrul serviciilor de urgenta ale Spitalului Clinic Tg-Mures;
– valoarea punctiei-biopsie percutanate sub ghidaj CT in diagnosticul pozitiv al tumorilor toraco-mediastino-pleuro-pulmonare;
– aportul imagisticii in diagnosticul pozitiv si de stadializare al tumorilor uro-genitale;
– confruntari clinice, neurochirurgicale, histopatologice si imagistice in tumorile cerebrale;
– aportul explorarii CT in evaluarea bolnavilor politraumatizati;
– modalitati de stocare, prelucrare si transmitere la distanta a datelor medicale via Internet.
Dupa 1989 cadrele didactice ale disciplinei au participat la numeroase manifestari stiintifice internationale de profil precum cele de la Viena, Paris, Barcelona, Budapesta, Madrid, Sevilia, Munchen, etc. pentru a se instrui si perfectiona in domenii noi de activitate profesionala, cu precadere in cele din domeniul imagistic.

 

Preocupati permanent de perfectionare pe plan profesional stiintific cei doi asitenti universitari din cadrul disciplinei Dr. Daniela Podeanu si Dr. Iunius Simu sunt doctoranzi si lucreaza la tema aleasa sub conducerea unor cadre didactice de la UMF Tg. Mures.

 

Nu trebuie sa omitem activitatea rodnica a cadrelor didactice ale disciplinei care au reusit sa scrie si sa tipareasca o serie de cursuri universitare si monografii de specialitate.

 

Actualmente cadrele didactice ale disciplinei lucreaza sub conducerea sefului clinicii si a disciplinei prof. dr. Mircea Buruian la redactarea unui curs de imagistica medicala pentru studenti si rezidentii radiologi.