Istoric Clinica

66 DE ANI DE ACTIVITATE IN CLINICA DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA DIN TARGU MURES

 

Prof. Dr. M. Buruian, dr-stanciu,
Dr. Daniela Podeanu, Dr. I. Simu, Dr Andrada Treaba,
Dr Beata Baroty, Dr Iunius Simu,  .

În urma cu 66 de ani (1945) a luat fiinta Universitatea Bolyai din Cluj, cu limba de predare maghiara, iar in cadrul ei Facultatea de Medicina s-a stabilit la Tg. Mures, cu predare exclusiv in limba maghiara.

 

Clinica de Radiologie a fost instalata in localul Spitalului Vechi din strada Gh. Marinescu nr.1 avand in schema un profesor in persoana Dr.G. Feszt (care a fost si decanul Facultatii de Medicina), doi sefi de lucrari – Dr.I. Krepsz si Dr.L. Glück precum si trei asistenti: Dr.M. Monosi, Dr.J. Kozma, Dr.E. Kertész. Ca aparatura existau doua posturi de radioscopie si un post de radiografie.

 

Se impune sublinierea ca in oras inca din anul 1923 lucrau pentru spital in sistem de asigurari sociale si cabinetele particulare Dr.G. Ursace si Dr.F.Veres. Între anii 1949 si 1950 s-au specializat mai multi medici care au devenit ulterior sefi de sectie in alte orase (Carei, Baia Mare, Sf. Gheorghe), iar altii au devenit ulterior cadre didactice de predare precum Dr.E. Lax, Dr.I. Darvas, Dr.Z. Szecsei.

 

În anul 1951 clinicii i-au fost atasate un cabinet de oncologie si un stationar de radioterapie, dispunand de aparatura de röntgenterapie; dupa scurt timp s-au facut si aplicatii de cobalt si cesiu intrauterin de catre Dr.C. Gönczy si Dr.G. Márton. Dupa decesul Dr.G. Feszt in anul 1952 ca sef al clinicii a fost numit Conf.dr.I. Krepsz.

 

În anul 1959 s-a infiintat laboratorul de medicina nucleara al carui pioneri au fost Conf.dr.I. Krepsz, Conf.dr.L. Balogh, Dr.A. Pupp si Dr.J. Hirschfeld.

 

Trebuie subliniat aportul pe care l-au adus in cadrul clinicii cadrele medii care au lucrat pe parcursul anilor si din care s-a detasat printr-o munca asidua de peste 30 de ani infirmierul J. Biró, care a dovedit o iscusinta deosebita in efectuarea examinarilor radiografice fiind de mare ajutor in instruirea practica a medicilor secundari si a elevilor de la scoala tehnica sanitara.

 

Prin reforma invatamantului, infiintindu-se Institutul de Medicina si Farmacie, incepand cu anul universitar 1961-1962 predarea cursurilor a devenit bilingva, introducandu-se si limba romana; lucrarile practice si stagiile s-au facut numai in limba romana. A crescut numarul de studenti si cadre didactice romane care au devenit titulare pe post prin concurs: Dr.Gr. Stanciu in semestrul doi al anului universitar 1962-1963, Dr. D. Þutuianu semestrul I al anului unviersitar 1978-1979 si Dr. M. Buruian in semestrul II al anului universitar 1979-1980.

 

Prin pensionarea Prof.dr.I. Krepsz din data de 1.10.1978 seful clinicii a fost numit Conf.dr.Gr. Stanciu, actualmente pensionar.

 

În prezent, prin decizia 455/2000 a DSP Mures si a Spitalului Clinic Judetean seful clinicii este Prof. Dr. Buruian Mircea.

 

În cadrul Clinicii de Radologie incepand cu 1947 s-a instituit serviciul de garda cu medic si cadru mediu pentru asigurarea examinarilor de urgenta in regim non-stop.

 

Dupa 1960 o serie de medici s-au profilat pe anumite specialitati: Dr.B. Jeremiás in radio-pediatrie, Dr.Lygia Ursace in cardiologie, Dr.F. Piros in neuroradiologie, Dr.G. Málnási in gastroenterologie, etc.
În cadrul Policlinicii CFR, Dr.N. Moldovan a asigurat efectuarea examinarilor de profil, ca de altfel si Dr.P. Velciov ca si angajat civil al Policlinicii Militare.

 

Între radiologii Targu-Mureseni Dr.Z. Ghitulescu a fost si este un apreciat poet ca si Dr.Z. Nagy reputat pictor amator.

 

În 1980 prin intrarea in functie a Spitalului Nou s-a extins Clinica Radiologica si Laboratorul de Clinica Nucleara; totodata a luat fiinta Clinica de Radioterapie-Oncologie la propunerea Directiei Sanitare si cu avizul Ministerului Sanatatii. A inceput sa functioneze aparatul de cobaltoterapie din cadrul Clinicii de Radioterapie primul sef al Clinicii fiind Dr. Klára Olosz ajutata fiind de Prof.dr.I. Krepsz (devenit consultant) si dupa plecarea acesteia in strainatate de catre Dr.E. Kertész. În prezent Clinica este condusa de catre Conf. Dr. Romanta Lupsa care este si sefa disciplinei de oncologie generala din cardul UMF Tg. Mures.

 

În cadrul noului Spital Clinic departamentul de radiologie a demarat cu 3 aparate ELTEX, un aparat DIAGNOMAX, un aparat TUR-1500 cu amplificator de imagine si circuit TV si ulterior inca un aparat TUR-800 cu amplificator de imagine si circuit TV; din pacate la ambele amplificatorul de imagine s-a defectat in scurt timp, firma TUR s-a desfiintat prin unificarea statului German si actualmente se lucreaza la ecran in lumina obscura.

 

Din decembrie 1991 clinica a fost dotata cu un tomograf computerizat SOMATOM CRX Siemens la care lucreaza Dr.M. Buruian medic primar, profesor, Dr.L. Axente si Dr.Z. Opris medici primari.

 

Clinica nu a dispus de ecografe si nici de mamograf. În prezent s-a instalat un mamograf primit prin ajutoare si un aparat de röntgendiagnostic SIRESKOP-V repartizat de catre Directia de Aparatura a Ministerului Sanatatii, care este la ora actuala suprasolicitat, deoarece asigura efectuarea examinarilor radiologice pentru cele 12 sectii ale spitalului plus Policlinica Judeteana de adulti si de copii.

 

În ceea ce priveste incadrarea cu medici radiologi reteaua judeteana si reteaua municipala sunt acoperite cu medici specialisti.

 

Clinica de Radiologie din Tg. Mures a mentinut si mentine relatii de colaborare cu celelalte clinici de profil din tara si cu unitatile de profil care sunt subordonate prin arondare, respectiv cele din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Bistrita.

 

Activitatea stiintifica desfasurata de catre cadrele didactice ale clinicii s-a materializat de-a lungul anilor prin organizarea la Tg. Mures a Conferintelor Nationale de Radiologie din anul 1974 si 1983, concomitent cu participarea la manifestarile stiintifice de profil.

 

Temele de cercetare stiintifica ale disciplinei de-a lungul anilor au vizat aspecte foarte diverse dupa cum se poate vedea mai jos:

 

– evaluarea rezultatelor obtinute prin Roentgen-terapie conventionala si izotopi radioactivi in epitelioame,
emangioame si melanoame ale pielii si mucoaselor;
–  descoperirea afectiunilor gastrice survenite dupa interventii chirurgicale pentru ulcere benigne gastroduodenale prin investigatii radiologice;
– aportul examenului histero-salpingo-grafic in diagnosticul pozitiv al cauzelor de sterilitate primara si secundara;
-evaluarea CT a urgentelor medicale si chirurgicale in cadrul serviciilor de urgenta ale Spitalului Clinic Tg-Mures;
– valoarea punctiei-biopsie percutanate sub ghidaj CT in diagnosticul pozitiv al tumorilor toraco-mediastino-pleuro-pulmonare;
– aportul imagisticii in diagnosticul pozitiv si de stadializare al tumorilor uro-genitale;
– confruntari clinice, neurochirurgicale, histopatologice si imagistice in tumorile cerebrale;
– aportul explorarii CT in evaluarea bolnavilor politraumatizati;
– modalitati de stocare, prelucrare si transmitere la distanta a datelor medicale via Internet.
Dupa 1989 cadrele didactice ale disciplinei au participat la numeroase manifestari stiintifice internationale de profil precum cele de la Viena, Paris, Barcelona, Budapesta, Madrid, Sevilia, Munchen, etc. pentru a se instrui si perfectiona in domenii noi de activitate profesionala, cu precadere in cele din domeniul imagistic.

 

Privitor la invatamantul in limba maghiara, acesta s-a facut in limba maghiara pana la decesul Conf.dr.E. Kertész din 1985, iar apoi exclusiv in limba romana pana in decembrie 1989. Dupa aceasta data predarea in limba maghiara a fost asigurata de catre pensionari, iar din 1992 este asigurata de catre seful de lucrari Dr.L. Herman.

 

Preocupati permanent de perfectionare pe plan profesional stiintific cei doi asitenti universitari din cadrul disciplinei Dr. Daniela Podeanu si Dr. Iunius Simu sunt doctoranzi si lucreaza la tema aleasa sub conducerea unor cadre didactice de la UMF Tg. Mures.
Nu trebuie sa omitem activitatea rodnica a cadrelor didactice ale disciplinei care au reusit sa scrie si sa tipareasca o serie de cursuri universitare si monografii de specialitate.

 

Astfel prof. dr. Buruian a publicat in 1996 la Editura Didactica si Pedagogica din Bucuresti monografia intitulata „Radiologie stomatologica”, precum si „Radiologie – manual practic” tiparit la Imprimeria de Vest Oradea in anul 1998 si pe care autorul l-a oferit gratuit tuturor rezidentilor radiologi din toata tara participanti la Lucrarile Congresului National de Radiologie si Imagistica Medicala de la Cluj Napoca octombrie 1998.

 

Actualmente cadrele didactice ale disciplinei lucreaza sub conducerea sefului clinicii si a disciplinei prof. dr. Mircea Buruian la redactarea unui curs de imagistica medicala pentru studenti si rezidentii radiologi.
Aceasta este pe scurt istoria la zi a Clinicii Radiologice din Tg. Mures, clinica cu peste 66 de ani de activitate in domeniul radiologiei medicale la sfarsit de secol si mileniu.